Πόσα χρήματα πρέπει να έχω για να πάρω στεγαστικό δάνειο;

Τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες προσπαθούν, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, να ανοίξουν ξανά την αγορά των στεγαστικών δανείων, προσφέροντας πολύ χαμηλά επιτόκια.

Έχουν περάσει οι εποχές που οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν το 100% της αγοράς ενός ακινήτου. Για να αποκτήσεις το σπίτι που επιθυμείς, θα πρέπει να έχεις στην άκρη ένα σεβαστό ποσό.

Η τραπεζική χρηματοδότηση είναι από 50% ως 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Στο παρελθόν και πριν την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, οι τράπεζες συνήθιζαν να χρηματοδοτούν το σύνολο της εμπορικής αξίας, της αξίας δηλαδή που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς.
Ο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι τράπεζες για να καλύψουν όλο το ποσό του δανείου και ο πελάτης να μην χρησιμοποιήσει ούτε 1 ευρώ, ήταν κυρίως μέσω της παραχώρησης ενός επισκευαστικού ή και καταναλωτικού δανείου. Ο πελάτης έδινε μέσω χρηματοδότησης στην τράπεζα το 20% ή το 30% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και ουσιαστικά με δύο δάνεια έκλεινε η πράξη για το στεγαστικό δάνειο.

Ένα σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία χορήγησης ενός στεγαστικού δανείου είναι ο λόγος του ποσού του δανείου προς την αξία του ακινήτου ή Loan to Value ratio (LTV). Πρόκειται για έναν δείκτη που χρησιμοποιείται διεθνώς από το τραπεζικό σύστημα και στην ουσία δείχνει το πόσο «καλυμμένη» είναι η τράπεζα για το δάνειο που δίνει.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που δεσμεύεσαι να δαπανήσεις από τα δικά σου χρήματα, τόσο ευνοϊκότεροι ενδέχεται να είναι οι όροι του δανείου, γιατί η τράπεζα αναλαμβάνει μικρότερο ρίσκο και σε αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Σήμερα, αν θέλεις να πάρεις στεγαστικό δάνειο θα πρέπει να έχεις στην άκρη χρήματα τουλάχιστον το 30% της αξίας του σπιτιού.
Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η δόση του δανείου δεν ξεπερνά το 40% του εισοδήματός σου και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για την χορήγηση δανείου.

Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεσαι για σπίτι αξίας €200.000, θα πρέπει να βάλεις από την τσέπη σου περίπου €60.000 και έτσι η τράπεζα θα εξετάσει την αίτηση για χορήγηση στεγαστικού δανείου.

Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν κατά καιρούς και σε συνδυασμό με κρατικές επιδοτήσεις μπορείς να πάρεις το δάνειο που θες με τους καλύτερους δυνατούς όρους με την σωστή καθοδήγηση εξειδικευμένου συμβούλου.

Στην BclaFinance μπορούμε να σε βοηθήσουμε και να σου προτείνουμε την κατάλληλη λύση για την επιτυχή και πιο συμφέρουσα δανειοδότησή σου.