«Οι μάχες των τραπεζών» για νέα δάνεια προς τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ενταθεί.
Το γεγονός ότι ο τουρισμός παραμένει το πιο δυνατό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει τον τραπεζικό κλάδο να ξανασκεφτεί την «επανασύνδεση» των σχέσεων με τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν περάσει μεγάλη κρίση για περίπου δύο δεκαετίες.
Τα τραπεζικά επιτελεία και των 4 συστημικών τραπεζών επισκέπτονται όλο και συχνότερα τις τουριστικές περιοχές ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστίαση, καταστήματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λπ.) έχουν πλέον πολλές επιλογές δανεισμού από εκεί που δέχονταν συνέχεια πιέσεις για τις αποπληρωμές των χρεών τους.
Από την αρχή του χρόνου τα νέα δάνεια προς τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές από την ΤτΕ και πάνω από 5.000 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων αλλά και προμηθευτές τουριστικών επιχειρήσεων) έχουν πάρει κάποιο δάνειο.
Οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αντέχουν τα υψηλά επιτόκια;
Σύμφωνα με πηγές από την τουριστική αγορά, τα μεγάλα ξενοδοχεία δανείζονται κεφάλαια κίνησης με επιτόκια άνω του 10% αλλά τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους ξεπερνούν το 15%, οπότε ο (νέος) δανεισμός μπορεί να εξυπηρετηθεί για το 2023-2025 και για όσο διάστημα υπάρχει αυξημένη ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (εστίαση, μεταφορές, κατανάλωση) εκεί το περιθώριο λειτουργικού κέρδους ίσως είναι μικρότερο, ανάλογα πάντα με τις περιοχές, αλλά και ο βαθμός έκθεσης των τραπεζών μικρότερος.
Για παράδειγμα, για εστιατόριο (όχι πολυτελείας) στην Κρήτη το μέσο όριο δανεισμού δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και μόνο σε καλούς, παλιούς και έμπιστους πελάτες φτάνει τα 50.000 ευρώ.
Μικρότερα δάνεια (κατά μέσο όρο) κατευθύνονται σε τουριστικές επιχειρήσεις τα κυκλαδονήσια (πλην Μυκόνου και Σαντορίνης) και σε περιοχές όπου η κίνηση είναι έντονα εποχιακή (2-3 μήνες το χρόνο).
Η κρίση του Ιουνίου-Ιουλίου θα ξεπεραστεί από την επιμήκυνση της σεζόν.
Τραπεζικά στελέχη από τμήματα χορηγήσεων, ρωτήθηκαν εάν η μίνι κρίση Ιουνίου-Ιουλίου που γνώρισαν τουριστικές περιοχές λόγω πυρκαγιών, μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού που ήταν ανοδική τα τελευταία χρόνια.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η κρίση αυτή είναι παροδική και θα ξεπεραστεί είτε με την επιμήκυνση της σεζόν που διαφαίνεται ορατή, είτε με την νωρίτερη έναρξη της σεζόν το 2024.
Oι εκτιμήσεις είναι ότι ίσως η σεζόν του 2023 να είχε σημαντική υποχώρηση αφίξεων last minute αλλά από την πλευρά των τραπεζών οι δανειοδοτήσεις για την επόμενη σεζόν θα αυξηθούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και μάλιστα με θετικούς όρους.
Σε συνδυασμό και με επιδοτούμενα προγράμματα, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να δανειστούν με χαμηλό επιτόκιο και να ανακάμψουν πολύ γρήγορα.
Αυτό βέβαια απαιτεί σωστή ενημέρωση, πολύ καλή έρευνα και σωστή προετοιμασία για την επιτυχή δανειοδότηση της κάθε επιχείρησης.